به گزارش خبرنگار مهر، هنر تئاتر مقوله ای است که شاید خیلی برای هنرمند بازخورد مالی و چرخه اقتصادی نداشته باشد و به ویژه هنرمندان تئاتر آن هم در شهرستان ها بیشتر با آن درگیر هستند چرا که مردم هر چند هنر دوست و علاقمند به این هنر باشند وقتی از اجرای یک نمایش بی خبرند از آن استقبالی نمی کنند و این می شود که این هنر مانند طفلی در کوران جامعه پر تلاطم امروزی دستش رها می شود.
تبلیغات برای هنری مانند تئاتر اهمیت زیادی دارد چرا که قابلیت نمایش این است که تنها در یک نقطه امکان اجرا دارد و مانند یک فیلم سینمائی به طور هم زمان در چندین مکان اکران نمی شود.
مشهد از جمله کلانشهر هایی است که با وجود ظرفیت ها و پتانسیل های بالا و مردمی هنر دوست در آن جایی برای تبلیغ دائمی تئاتر در نظر گرفته نشده است و به عبارتی یک بیلبورد تبلیغاتی برای معرفی آثار نمایشی در سطح شهر ندارد تا مردم از اجرای نمایش ها آگاه شده و از آنها بهره ببرند.
راست قامتی تئاتر با گوشه چشمی برخی از مسئولان
این شهر با دارا بودن هنرمندانی با تجربه و ارائه آثاری فاخر و برگزیده، آن هم در حالی که امسال میزبان بخش استانی جشنواره فجر است با کمی تبلیغ می تواند مردم زیاد ی را برای تماشای آثار نمایشی به سالن های تئاتر شهر بکشاند و گوشه چشمی برخی از مسئولان می تواند به راست قامتی و سربلندی این هنر در سرزمین خورشید کمک شایانی کند.
شهرداری با وجود ظرفیت های بالا توانائی خوبی برای کمک به جامعه هنری و رواج این هنر به عنوان یک نیاز اساسی در بین مردم دارد ولی اینکه چرا هنوز اقدام موثری برای این امر صورت نگرفته است نیاز به بررسی بیشتری دارد.
محمد مهدی خاتمی کارگردان تئاتر " سنگ بست" و سرپرست گروه نمایشی خرداد به خبرنگار مهر می گوید: تبلیغات تئاتر مسئله خیلی مهمی است آن هم در شهری مثل مشهد که تئاتر جریان مستمری برای اجرای عمومی ندارد که هر زمان به تئاتر شهر مراجعه می کنی تئاتری روی صحنه باشد.
وی عنوان می کند: چون جریان اجرای عمومی همیشگی نیست ارتباط تماشاگر با نمایش قطع است و برای یک اجرای عمومی باید بار تبلیغاتی سنگینی را به دوش کشید.
خاتمی می گوید: باید مکانی همیشگی برای تبلیغات وجود داشته باشد ولی وقتی بنیان های تئاتر اساسی و عمومی جا افتاده نیست و اجرای دائمی ندارد در زمان هایی که تئاتر اجرا نمی شود چه باید کرد.
چراغ صحنه تئاتر هرشب روشن باشد
کارگردان تئاتر " سنگ بست" با اشاره به عدم اجرای مستمر عمومی تئاتر در مشهد علی رغم پتانسیل بالا به لحاظ تولید کار ها به عنوان اولین مشکل، ابراز می کند: وقتی جریان تئاتر در مشهد تبدیل به یک جریان فرهنگی شود و تماشاگر اطمینان داشته باشد که هر شب چراغ صحنه روشن است می شود به بحث جلب مخاطب و تبلیغات فکر کرد.
وی عنوان می کند: تئاتر علی رغم اینکه هنری دولتی است و باید با حمایت دولت تغذیه شود حمایت نشده و این نقیصه در مشهد بزرگتر است.
سرپرست اداره هنر های نمایشی اداره کل فرهنگ و ارشاد خراسان رضوی هم به خبرنگار مهر می گوید: آنچه در همه هنر ها تاثیر دارد، نقش تبلیغات و معرفی یک اثر است که می تواند یک کالای تجاری یا یک اثر هنری باشد.
صدرا یوسفی ابراز می کند: این امر در حوزه هنر و به خصوص بحث تئاتر نکته ای کلیدی نیست چرا که کیفیت اثر تاثیر بیشتری دارد هر چند اگر تبلیغات خوبی برای اجرا های نمایشی شود جامعه بیشتری از مخاطبین از آن آگاه شده و استقبال بهتری از آن اثر می کنند.
تبلیغات تئاتر را به سبد خانوار می آورد
وی اظهار می کند: تبلیغات شهری و بیلبورد های تبلیغاتی می تواند تئاتر را به سبد خانوار آورده و رونق اقتصادی بدهد چرا که وقتی در سراسر شهر برای یک اثر نمایشی تبلیغ شود، مخاطب بیشتری را جذب و به چرخه اقتصادی هنر کمک زیادی می شود.
یوسفی ابراز می کند: قابلیت هنر نمایش و تئاتر این است که فقط در یک نقطه اجرا دارد و نمی توان هم زمان در سه سالن اجرا شود و قطعا تبلیغات می تواند این هنر را که مخاطب خاص دارد وارد سبد خانوار کند تا به عنوان یک نیاز عمومی مورد استقبال قرار گیرد.
وی بیان می کند: شهرداری هر چند محدودیت هایی دارد ولی این امکان را به طور کامل در اختیار دارد که از ظرفیت های خود برای تبلیغات استفاده و به رونق اقتصادی تئاتر کمک کند.
یوسفی اظهار می کند: در حال رایزنی با مجموعه فرهنگی شهرداری هستیم تا بیلبوردی اختصاصی برای تبلیغ اجرا های عمومی در سطح شهر داشته باشیم.
وی می افزاید: این بیلبورد می تواند به عنوان یک جایگاه اختصاصی برای تبلیغ تئاتر مورد استفاده قرار گرفته و تبدیل به یک رسانه شود.
یوسفی با بیان اینکه تبلیغات یک نکته کلیدی در چرخه اقتصادی هنر است اظهار می کند: در وزارت فرهنگ و ارشاد یک بخش به عنوان اقتصاد در هنر در نظر گرفته شده که به طور مداوم پیگیری می شود چرا که به هنرمند کمک شایانی می کند.
گلایه های کارگردان " تارشیشه ای" از شهرداری مشهد
کارگردان نمایش "تار شیشه ای"هم با اشاره به وجود مشکلات مالی همیشگی در تئاتر عنوان می کند: از مهمترین مشکلات برای اجرای عموم یک کار نمایشی عدم تبلیغات است و ما برای این امر وجوه لازم را در اختیار نداریم.
صباغ با انتقاد از شهرداری مشهد در عدم حمایت از هنرمندان ابراز می کند: در این میان شهرداری مشهد به عنوان یکی از متولیان بخش فرهنگی می تواند کمک شایانی به هنرمندان داشته باشد ولی متاسفانه سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری نه تنها با ما همکاری ندارند بلکه برخورد نامناسبی هم با هنرمندان دارد.
این کارگردان تئاتر تصریح می کند: سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری اعتبار فرهنگی چند میلیاردی دارد ولی از هنرمندان حمایت نمی کند در حالی که هنرمندان از این سازمان انتظار بیشتری دارند .
صباغ می گوید: بنده برای درخواست افزایش تابلو های تبلیغاتی برای اجرای عمومی نمایشم با نامه ای از حوزه هنری به سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری مشهد رفتم ولی مدیر عامل این سازمان با وجود هماهنگی با خودشان و انتظار یک ساعته بنده پشت در اتاق بعد از اتمام جلسه حاضر نشدند دیداری پنج دقیقه ای با من داشته باشند.
وی ابراز می کند: شهرداری می گوید پنج آویز تبلیغاتی به شما می دهیم پول چاپش را خودتان بدهید، مگر این سازمان با این اعتبار بالای فرهنگی مشکل کمبود دارد که حاضر نیست حمایتی از هنرمندان داشته باشد.
این کارگردان تئاتر عنوان می کند: این سازمان به هنرمندان کمک نمی کند ولی نشریاتی چاپ می کند که هر چند محتویات غنی ای ندارد برای تمام صفحات آن از کاغذ 250 گرمی استفاده می کند، اگر مشکل کمبود اعتبار دارد که ندارد می تواند هزینه های زائد را حذف کرده و به هنرمندان و حوزه سینما و تئاتر که این همه مشکل دارند کمک کند.
صباغ اظهار می کند: شهرداری هیچ بیلبوردی برای تبلیغات تئاتر در سطح شهر اختصاص نمی دهد.
بیلبورد های تبلیغاتی ارتباطی به ما ندارد
مدیر عامل سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری مشهد در پاسخ به خبرنگار مهر می گوید: بیلبورد های تبلیغاتی مربوط به سازمان میادین است و ارتباطی به ما ندارد و تابلو های فرهنگی سه در چهار یا همان بنر های آویز به این سازمان مربوط است.
علی اکبر عصار نیا عنوان می کند: تابلو های تبلیغاتی فرهنگی بنا به درخواست گروه های تئاتر در نظر گرفته شده و سازمان فرهنگی تفریحی شهرداری کار هایش را انجام می دهد.
عصارنیا با بیان اینکه بیلبوردهای تبلیغاتی مربوط به حوزه کاری بنده نیست ابراز می کند: درخواست ها در دفتر داده می شود و به طور اتوماتیک مسیر تایید طرح و چاپ در چاپخانه صورت گرفته و بعد پیمانکار کار نصب آن را انجام می دهد.
مدیر عامل سازمان فرهنگی و تفریحی شهرداری مشهد در پاسخ به دلخوری ایجاد شده برای کارگردان"تار شیشه ای" تصریح می کند: بنده در این فرآیند اصلا دخالتی ندارم و روزانه چندین نفر می آیند و کارشان انجام می شود چرا که برای درخواست تابلوهای تبلیغاتی فرهنگی قانون و آئین نامه داریم و براساس این قانون تا پنج تابلو که هر کدام حدود 200 هزار تومان هزینه اش می شود برایشان متقبل می شویم و اگر بیشتر بخواهند خودشان باید هزینه کنند.
وی در مورد مدت زمان ماندگاری هر تابلو در میادین سطح شهر هم می گوید: ماندگاری این تابلو ها به طور میانگین پنج روز است و اگر شلوغ باشد مانند ایام دهه فجر کوتاه تر و اگر خلوت باشد تا 10 روز هم امکان ماندگاری آن برای تبلیغ وجود دارد.
جه خوب است که مسئولان و دست اندر کارانی که توانائی دارند برای کمک به جامعه هنری و رونق تئاتر در شهری که هر ساله چندین اثر برگزیده در جشنواره های گوناگون دارد همت بیشتری کنند تا هنرمندان این خطه هنر دوست از کشور بتوانند با آسودگی خاطر به تولید آثار فاخر خود بپردازند.
-------------------------
گزارش: ملیحه زرین پور
نظر شما